Soorten reeds gefotografeerd

Bonte vliegenvanger: 1x gefotografeerd.

Boomklever: komt met periodes dagelijks meerdere keren langs om zich dan wekenlang niet meer te laten zien.  Meestal is het een koppel. Ze laten zich niet snel afschrikken en zitten meestal nauwelijks stil. Af en toe poseren ze echter prachtig voor de camera.

Eekhoorn: De voederplaats wordt bezocht door meerdere eekhoorns. Zeker in het najaar en de winter zie je ze bijna dagelijks. Helaas zijn er ook dagen dat ze niet komen. Maar als ze er zijn, is het genieten. En als ze er zin in hebben springen ze van dwarsbalk naar knoteik, en het is voor elke fotograaf een uitdaging om dat vast te kunnen leggen.

Ekster: komt af en toe een kijkje nemen, maar ze zijn heel schuw, en houden niet van een bewegende lens, of het geluid van een sluiter.  Af en toe twijfelen ze lang genoeg om toch een foto te kunnen nemen.

Fazant: 1x gefotografeerd.

Fitis: zomergast, komt heel af en toe langs.

Heggenmus: zit bijna dagelijks op de voederplaats, maar meestal op de grond op zoek naar voedsel dat de andere vogels laten vallen. Af en toe komt hij toch op een takje zitten, en bij droog weer komt hij ook drinken.  Dat zijn de momenten dat je hem kan fotograferen.

Huismus: zeldzame bezoeker, in de omgeving zie je zelden mussen.

Gaai: komt, net als de ekster, af en toe een kijkje nemen, maar ze zijn heel schuw, en houden niet van een bewegende lens, of het geluid van een sluiter.  Af en toe twijfelen ze lang genoeg om toch een foto te kunnen nemen.

Groenling: afhankelijk van de tijd van het jaar een heel regelmatige bezoeker op de voederplaats.  Vaak meerdere exemplaren aanwezig.  Vanaf november meer aanwezig, en blijft tijdens de winter.

Grote bonte specht: een heel regelmatige bezoeker van de voederplaats, komt meestal verschillende keren per dag langs, zowel mannetjes als vrouwtjes.  Ze jagen elkaar geregeld ook weg van de voederplaats, dus met wat geluk zie je ze ook ruzie maken. In het broedseizoen kan je ook de jongen tegenkomen, en zie je soms hoe de ouders de jongen nog voederen.

Goudhaan: ze zitten in de dennen vlak bij de voederplaats en af en toe komen ze ook op de voederplaats.  Maar ze zitten nauwelijks stil, dus heel moeilijk te fotograferen.

Koolmees en pimpelmees: de meest voorkomende soorten voor de hut. Deze mezen vliegen bijna continu aan en af en zitten vaak met meerdere exemplaren tegelijk voor de hut. Heel af en toe valt er een rustig moment maar dat duurt zelden langer dan een kwartiertje.

Kuifmees: een typische (laat) najaar- en wintergast.  Komt met periodes bijna dagelijks om dan weer maar heel sporadisch op te duiken. Meestal solitaire bezoeker.

Merel: misschien wel de meest schrikachtige van alle bezoekers.  Hij komt geregeld op de voederplaats maar de minste beweging van de lens laat hem schrikken, en weer wegstuiven. Heel af en toe lukt het wel om hem te fotograferen.

Keep: afhankelijk van de tijd van het jaar een heel regelmatige bezoeker op de voederplaats.  Vaak meerdere exemplaren aanwezig.  Vanaf november meer aanwezig, en blijft tijdens de winter.

Roodborst: een bijna dagelijkse bezoeker van de voederplaats.  Meestal vrij schuw en nerveus, snel afgeschrikt door bewegingen van de lens, maar af en toe heel stoutmoedig, en laat het zich door niks afschrikken.

Sijs: de vorige jaren 1x gezien en gefotografeerd, maar dit jaar (herfst 2020 al enkele keren gezien en gefotografeerd).  Eigenlijk een typische wintergast, maar onvoorspelbaar of hij opdaagt op de voederplaats of niet.

Sperwer: enkele malen gezien en ook al gefotografeerd.  De overvloed aan prooidieren trekt de sperwer aan, maar de vogel is altijd zeer alert. Dus het is kwestie van stalen zenuwen te hebben en je lens onmerkbaar traag in zijn richting te bewegen en hopen dat hij blijft zitten. Schrikt ook van het geluid van de sluiter, dus een stille sluiter is hier een niet te versmaden voordeel. Dus zorg ervoor dat je eerste shot zeker een goede is.

Staartmees: een onregelmatige bezoeker van de voederplaats, zeker tijdens de zomermaanden.  Naarmate het kouder wordt, komen ze vaker en met periodes dagelijks.  Steeds in groep, heel sociaal vogeltje, heel actief bewegend waardoor het wat moeilijker te fotograferen is.  Maar doordat ze in groep zijn, zit er altijd wel ergens eentje lang genoeg stil om een foto te kunnen nemen.

Tjiftjaf: vanaf de lente tot aan de herfst hoor je de tjiftjaf overal, en komt hij ook geregeld op de voederplaats. Soms heel nerveus, soms heel relaxed en goed te fotograferen.

Turkse tortel: tot vorig jaar een bijna dagelijkse bezoeker, dit jaar (2020) niet gezien.

Vink: een dagelijkse bezoeker van de voederplaats, maar hij blijft heel vaak op de grond en is dan eigenlijk niet te fotograferen. Af en toe komt hij wel drinken, en dan heb je van die dagen dat ze van de takjes niet weg te slaan zijn, en kan je ze uitgebreid fotograferen.

Winterkoning: komt geregeld op de voederplaats maar zit nooit stil waardoor hij moeilijk te fotograferen valt.  Maar af en toe lukt het wel!

Zwartkop: regelmatige bezoeker, meestal als de zomer op zijn einde loopt, net voor de trek naar het zuiden. Man en vrouw duiken dan bijna dagelijks op de voederplaats op.

Zwarte mees: een soort die af en toe opduikt op de voederplaats, dan vaak weken aan een stuk dagelijks te fotograferen valt, om dan even plots weer voor lange tijd te verdwijnen.

 

Soorten op de voederplaats maar konden nog niet gefotografeerd worden.

Vuurgoudhaantje

Zanglijster

 

Soorten in de tuin maar maar werden nog niet op de voederplaats gezien.

Blauwe Reiger

Boomkruiper

Bosuil

Buizerd

Egel

Groene specht

Grote gele kwikstaart

Koekoek

Steenmarter

Witte kwikstaart

Zwarte specht

Maak jouw eigen website met JouwWeb